Tips voor een goede kalveropfok

De kalveren opfok, wat zijn de mogelijkheden?

Een gezond kalf = een goede vaars.

 

Om een kalf zo gezond mogelijk op te laten groeien begint bij de voeding.

Denk bij voeding aan de bekende 3 V’s:

  1. Vlug
  2. Veel
  3. Vaak

Vlug

Eerste biest van goede kwaliteit zo snel mogelijk 4 liter.

 

Wat is goede biest?

Test uw biest altijd met een refractometer zodat u weet wat u voert. Wat is een refractometer? Een refractometer is een colostrum meetapparaat voor de nauwkeurige en snelle bepaling van colostrum melkkwaliteit. De kwaliteit van de biest kan snel worden bepaald met een hoge nauwkeurigheid met slechts 1 blik door de lens. Door dit te meten kunt u voorkomen dat uw kalf een verhoogde kans heeft op diarree.

 

Veilig, voorkom besmetting

Gebruik voor ieder kalf een nieuwe speen om kruisbesmetting te voorkomen. Gebruik hierbij ook schone flessen en zorg voor schone handen.

Bij een verhoogde infectiedruk van crypto of rota kan Trycop een uitstekende ondersteuning bieden bij weerstandsverhoging van het kalf. Trycop is een poeder die gemakkelijk is toe te dienen door de melk.

 

Veel, voorkom uitdroging

Tevens belangrijk om het kalf eens per dag water met electrolytenmix te geven. Door deze electrolytenmix te geven voorkomt u uitdroging van het kalf. De zout en glucose in deze mix zorgen ervoor dat het kalf het vocht goed vasthoud.

 

Bij voedingsdiarree kunt u kiezen uit een breed assortiment anti diarree poeders. Met name de poeders met pectine of cocos zoals licopect, biopect, benvital hebben hierin al jaren gezorgd voor goede resultaten.

 

Samengevat: schone handen, schone flessen en schone spenen!

 

Meer informatie?

Bel of Whatsapp me op 06 51 71 32 40

Of mail naar jm.beerepoot@quicknet.nl

Jos Beerepoot